နာဂါႏိုခရုိင္ မိနမိမိႏို၀မူရရြာေနလူတေယာက္သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွထြက္ရွိေသာ မုေယာဂ်ံဳ စပါးမ်ားကို ႏွစ္ကူးခ်ိန္မတိုင္မီ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံသို႔တင္သြင္းရန္ စိတ္အားထက္သန္စြာ ေမွ်ာ္လင့္ေနေၾကာင္း၊ အဲဒီလူကေတာ့ ရွင္းရွဳးတကၠသိုလ္မွာ ပါေမာကၡအျဖစ္ကေန အၿငိမ္းစားယူၿပီးေနာက္..ျပန္လည္တာ၀န္ထမ္းေဆာင္ေနတဲ့ အသက္ ၇၅ ႏွစ္အရြယ္ “ အခိအို အုဂ်ိဟာရ”( Akio Ujihara)ဆိုသူျဖစ္ၿပီး..“ဆိုဘေခါက္ဆြဲသမားေတာ္”အျဖစ္နဲ႔႔ လူသိမ်ားသူျဖစ္ပါတယ္။
ေရႊႀတိဂံဘိန္းစိုက္ပ်ိဳးေရးေဒသနဲ႔ဆက္စပ္ေနတဲ့ ျမန္မာႏိုင္ငံအေရွ႕ေျမာက္ပိုင္းေဒသမွာ ဘိန္းအစားထိုးသီးႏွံအျဖစ္စိုက္ပ်ိဳးဘို႕...“အုဂ်ိဟာရ”က မိတ္ဆက္ေပးခဲ့တာပါ။ အဲဒီဂ်ံဳစပါးဟာ ဂ်ပန္မွာ“ဆိုဘ”ဆိုတဲ့ေခါက္ဆြဲျပဳလုပ္ရာမွာသံုးတာပါ။
တင္သြင္းလာမဲ့ဂ်ံဳစပါးဟာ ျမန္မာ့ေကာက္ပဲသီးႏွံေတြ ဂ်ပန္ကိုတင္ပို႕တဲ့ (၁၀)ႏွစ္ျပည့္ အထိမ္းအမွတ္ျဖစ္ပါတယ္။ “အုဂ်ိဟာရ”ဟာ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲအေၾကာင္းကို တကၠသိုလ္မွာ သုေတသနျပဳေနတာ (၃၂)ႏွစ္ရွိပါၿပီ။ ဂ်ံဳစပါးနဲ႕ပတ္သက္တဲ့ သုေတသနျပဳမွဳကို စတင္ခဲ့သူလို႕သတ္မွတ္လို႕ရပါတယ္။ “တကနဲပတၱျမား”( Takane Ruby)လို႕ေခၚတဲ့ အနီေရာင္အပါအ၀င္၊ ဂ်ံဳစပါး (၄)မ်ိဳးကို စမ္းသပ္တည္ထြင္ခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္....
၁၉၉၉ ခုႏွစ္ တကၠသိုလ္ကေနအၿငိမ္းစားယူၿပီးေနာက္ပိုင္း အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္ေရးအဖြဲ႕မွာ ပညာရွင္အျဖစ္နဲ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ(၄)ႏွစ္ၾကာအလုပ္
လုပ္ေနတုန္းက သူ႕ရဲ႕စိုက္ပ်ိဳးေရးလုပ္ငန္းအေတြ႕အၾကံဳေတြကို အသံုးခ်ႏိုင္လိမ့္
မယ္လို႕ေမွ်ာ္လင့္ခဲ့သူပါ။
နအဖဆန္႕က်င္ေရးလက္နက္ကိုင္အဖြဲ႕ေတြေနထိုင္တဲ့ ရွမ္းျပည္နယ္ထဲက တိုင္းရင္းသား ေက်းရြာေတြမွာလွည့္လည္ေနထိုင္ရင္း၊ ေဒသခံေတြကို ဂ်ပန္လို“ခိတ၀ါဆဲ့”(Kitawase)ေခၚ အပူစုပ္ယူႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ဂ်ံဳစပါးကိုစိုက္ပ်ိဳးဘို႕လမ္းညႊန္ခဲ့ပါတယ္။ အျခားသီးႏွံေတြစိုက္ပ်ိဳးလို႕ မရႏိုင္လြန္းတဲ့ ေတာင္တန္းေဒသေတြမွာ ဘိန္းစိုက္ပ်ိဳးျခင္းဟာ အဓိကစိုက္ပ်ိဳးေရးမွရရွိေသာ ၀င္ေငြျဖစ္ပါတယ္.....
ဂ်ပန္-အေမရိကန္နဲ႕ ကုလသမၼဂၢတို႕ရဲ႕ကူညီပ့ံပိုးမွဳေၾကာင့္၊ ရွမ္းျပည္နယ္ထဲမွာ ဘိန္းစိုက္ပ်ိဳးမွဳ ေလွ်ာ့နည္းလာေပမဲ့ ေဒသခံေတြအေနနဲ႕ အျခားသီးႏွံေျပာင္းလဲစိုက္ဘို႕ အေျပာင္းအလဲ ကာလမွာ အခက္အခဲမ်ားစြာနဲ႕ၾကံဳေတြ႕ေနရေၾကာင္း၊ အဲဒါေတြကေတာ့ အျခားသီးႏွံ စိုက္ပ်ိဳးျခင္းေၾကာင့္ ၀င္ေငြေလွ်ာ့လာမဲ့အေနအထားတို႕ ဘိန္းျပန္စိုက္ဘို႕တြန္းအားေပးတဲ့ ဒါဏ္ကိုခံရျခင္းတို႕ပါ။
ဂ်ံဳစပါးမ်ိဳးဟာ ဘယ္ေလာက္ေျမမေကာင္းသည့္ေနရာတြင္မဆို ရက္ေပါင္း(၆၀)အတြင္း စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းႏိုင္တာမို႕ လက္ရွိအိမ္ေထာင္စု ၄၀၀၀ ေက်ာ္ဟာ ေျမဧရိယာ ၁၀၀၀ ဟက္တာထဲစိုက္ပ်ိဳးေနၾကၿပီး တႏွစ္လွ်င္ တန္ခ်ိန္ ၂၅၀ ေလာက္ထြက္ရွိတယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။
အဲဒီလိုသီးႏွံကိုေျပာင္းလဲစိုက္ပ်ိဳးျခင္းေၾကာင့္ ေဒသခံေတြအေနနဲ႕ ဘိန္းစိုက္သမားဘ၀ကေန လြတ္ေျမာက္မယ္လို႕ဆိုပါတယ္.....
ဂ်ပန္လူမ်ဳိးတို႔ စဲြလမ္းႏွစ္သစ္သည့္ ႐ိုးရာ“ဆိုးဘ”
“အုဂ်ိဟာရ”ကေတာ့ ျမန္မာ့ဂ်ံဳစပါးေတြရဲ႕အရည္အေသြးဟာ ဂ်ပန္မွာစိုက္ပ်ိဳးတဲ့ ဂ်ံဳစပါးရဲ႕ အရည္အေသြးကိုယွဥ္ႏိုင္ေၾကာင္းအာမခံခဲ့ပါတယ္။ ျမန္မာ့ဂ်ံဳစပါးကို အမ်ားဆံုး၀ယ္ယူၾကသူေတြကေတာ့ ဂ်ပန္ရွိစက္ရုံမ်ား၊ “ဆိုဘ”ေခါက္ဆြဲဆိုင္မ်ား ဒီလုပ္ငန္းကိုေထာက္ခံသူမ်ားျဖစ္ၿပီး၊ တင္သြင္းတဲ့ပမာဏက တႏွစ္ကို တန္ ၇၀ ေလာက္ရွိပါတယ္။
ယခုအခ်ိန္ထိျမန္မာျပည္မွာ “ဆိုဘ”ေခါက္ဆြဲစားတဲ့အေလ့အက်င့္မရွိေသးပါဘူး။ ျပည္တြင္းက မုေယာဂ်ံဳစပါးထြက္သမွ်ဟာ ျပည္တြင္းကလုပ္ငန္းရွင္မ်ားရဲ႕ အရက္ခ်က္လုပ္ငန္းအတြက္ အသံုးျပဳဘို႕လံုေလာက္တဲ့အေနအထားနဲ႕ ညီမွ်ေနတာျဖစ္ပါတယ္။ “ျမန္မာျပည္ကဂ်ံဳစပါးဟာရွာေဖြစမ္းသပ္ခ်က္အရ
အႏၱရာယ္ကင္းပါတယ္လို႕“အုဂ်ိဟာရ”ကဆိုပါတယ္။
“အုရွိဟာရ”ဟာ အင္ပီအိုအဖြဲ႕တခုျဖစ္တဲ့ “အာရွတြင္ မူးယစ္ေဆး၀ါးႏွင့္ဆင္းရဲ
မွဳတိုက္ဖ်က္ေရးအသင္း”( Association for Drug and Poverty Eradication in Asia)ရဲ႕ နာယကတဦးျဖစ္ၿပီး စိုက္ပ်ိဳးေရးလုပ္ငန္းနဲ႕ ေစ်းကြက္အတြက္ သူ႔၀န္ထမ္းမ်ားႏွင့္အတူ စက္ရုံမ်ားနဲ႕ လက္ကားေရာင္း၀ယ္သူမ်ားကို ေတြ႕ဆံုေဆြးေႏြးမွဳမ်ား ျပဳလုပ္ေနသူျဖစ္ပါတယ္။
ေမာင္ေအာင္ေ႒း
(Daily Yomiuri online မွ "Dr.Soba”focuses on Myanmar buckwheat) ကိုဘာသာျပန္သည္
မူရင္းသတင္းလင့္ကေတာ့-
http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/20091226TDY03102.htm
0 comments:
Post a Comment